Гаряча телефонна лінія:
(044) 288 21 98
замовити дзвінок

Аліменти для батьків - обов'язок повнолітніх дітей!

Ви все віддавали своїм дітям, а вони про Вас забули? За законом батьки мають право на піклування від дорослих дітей. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині. В нормальних умовах діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них. Однак, безсумнівно, неможливо змусити дорослих повнолітніх дітей любити і поважати своїх батьків. Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплений в статті 51 Конституції України. Дана конституційна норма знайшла своє відображення і в Сімейному кодексі України (статті 202-206).

Ось на що варто звернути увагу:
- обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей;
- потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування;
- непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку (чоловіки - 60 років, жінки - 55 років) та інваліди I, II та III груп (стаття 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

В нашому суспільстві можливість отримання аліментів з дітей розглядається як щось дивне, або взагалі – неправильне. Тим не менш, є випадки, коли обставини складаються так, що у батьків не залишається іншого вибору. Ми щиро бажаємо, щоб нікому не доводилось вдаватися до крайніх заходів, але знайте, що Закон надає Вам певні права і можливості!
Якщо Вам, або Вашим знайомим потрібна юридична допомога - звертайтесь до Центру "Пенсіон". Наші юристи проконсультують Вас та нададуть допомогу.


Версия для печати

Назад к списку