Гаряча телефонна лінія:
(044) 288 21 98
замовити дзвінок

Індексація 2020. Що сталося?

В кінці лютого ЗМІ повідомили про те, що 1 березня стартує черговий автоматичний перерахунок пенсій. Однак, як повідомили «Мінфіну» в прес-службі Пенсійного фонду, на даний момент пенсії не перераховувалися. Тобто в березні пенсіонери отримають гроші як зазвичай. Як виявилося, кошти на індексацію пенсій в бюджеті Пенсійного фонду не передбачено взагалі. «Мінфін» розібрався чому.

 

Закон «Про індексацію грошових доходів населення» передбачає, що соціальні виплати повинні переглядатися відповідно до зростання цін. У цьому ж документі йдеться про те, що індексуватися повинні і пенсії. А порядок такої індексації повинен встановлюватися профільним законом.

 

Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» містить дві ключові норми. По-перше, встановлює, що пенсії повинні автоматично переглядатися щорічно. По-друге, обумовлює розмір індексації: 50% зростання середньої зарплати в попередньому році «плюс» 50% інфляції за попередній же рік.

 

На скільки ж повинні були вирости пенсії, виходячи з цієї формули?

 

За даними Держстату, середня номінальна зарплата штатних працівників в 2019 року в річному вимірі (грудень 2019 го до грудня 2018 го) зросла на 16%. Ціни, за даними офіційної статистики, в 2019 році зросли на 4,1%. Таким чином, пенсії повинні бути проіндексовані на 10%.

 

Розмір, на який виросте пенсія, у кожного пенсіонера буде індивідуальним. Часто пенсії мають інші складові, наприклад, доплату за понаднормовий стаж. Такі надбавки не індексуються.

 

Вперше пенсії були автоматично перераховані з урахуванням зростання зарплат і інфляції 1 березня минулого року. Тому в березні чекали перерахунку і в цьому році. Але заковика полягає в тому, що законодавство не встановлює точної дати перегляду. Умова лише одне: пенсії повинні перераховуватися щорічно. Так що фактично Кабмін і Пенсійний фонд поки що нічого не порушували.

 

Однак з урахуванням наших реалій, держава повинна була б прискорити перегляд пенсій. За інформацією першого заступника міністра соціальної політики Наталії Ненюченко, 82,7% пенсіонерів на даний момент отримують пенсію до 4 тис. грн., що нижче фактичного прожиткового мінімуму.

 

18 лютого прес-служба Мінсоцполітики повідомила про те, що фактичний розмір прожиткового мінімуму в січні цього року в розрахунку на місяць на одну особу становив 3 780 грн.

 

Судячи з коментарів чиновників, в уряді не відмовляються від ідеї автоматичного перерахунку пенсій.

 

«Індексація пенсій буде! А разом з нею - і нова стратегія зростання пенсій, яку урядова команда і депутатський корпус розробили за дорученням Президента Володимира Зеленського! Ініціатива полягає в планомірному підвищенні виплат - вже до 2023-го року розмір середньої пенсії виросте на 1200 грн. », - написала на своїй сторінці в Фейсбук міністр соцполітики Юлія Соколовська.

 

Але ощасливити пенсіонерів планують тільки у вересні. За рахунок індексації в цьому році розмір пенсії, за підрахунками міністра, зросте в середньому на 216 грн. в місяць.

 

Але головне світле подія в житті пенсіонерів ще попереду. За словами Юлії Соколовської, підвищення пенсій буде здійснюватися в декілька етапів. «Спочатку старші люди у віці від 80 років. З урахуванням індексації вже в цьому році їх пенсії в середньому зростуть на 700 грн. / міс., далі - від 78, ще через рік - від 75 років і т.д. », - підкреслила міністр.

 

Крім того, якщо парламент підтримає законопроект Мінсоцполітики №2494, то вже починаючи з цього місяця, як очікують в міністерстві, самотні пенсіонери старше 80 років отримуватимуть ще одну допомогу «на догляд».

 

Поки пенсійні плани уряду виглядають не більше, ніж солодкі обіцянки. І причина очевидна - відсутність грошей. З урахуванням катастрофічного наповнення бюджету влади доводиться економити буквально на всьому.

 

Минулого місяця доходи загального фонду держбюджету склали лише 93,7% від розпису (62,2 млрд. грн.). Місяцем раніше в бюджет надійшло майже на 14 млрд менше, ніж планувалося. У січні-лютому касові видатки склали 85,5% від розпису (131,1 млрд. грн.).

 

«Щоб проіндексувати пенсії в цьому місяці, додатково треба було б близько 2,2 млрд грн. Тобто, за десять місяців - близько 22 млрд. грн., А з урахуванням підвищення пенсій іншим категоріям пенсіонерів, зокрема, військових пенсій - близько 30 млрд. грн. в цьому році », - підрахував екс-міністр соціальної політики Андрій Рева.

 

Для порівняння, в минулому році на індексацію пенсійних виплат пішло близько 40 млрд грн. Але навіть меншої суми на індексації в Пенсійному фонді зараз немає.

 

«Щоб Пенсійний фонд міг забезпечити індексацію, потрібно було прискорити підвищення зарплат, передбачити в бюджеті мінімальну зарплату, скажімо, на рівні 5500 грн. Тоді б соціальні внески, які сплачуються з зарплати, забезпечили наповнення пенсійного фонду. Однак уряд і депутати фактично заморозили підвищення зарплат. І, відповідно, позбавили Пенсійний фонд необхідного ресурсу », - додав Андрій Рева.

 

Ще одна можливість забезпечити Пенсійний фонд коштами для індексації пенсій - збільшення дотації з бюджету. Однак і цього зроблено не було. За фактом, дотація в 2019 році становила 182 млрд грн, у 2020 році - 172,5 млрд грн. Тобто, гроші на індексацію пенсій в бюджеті Пенсійного фонду не передбачено взагалі.

 

На цьому тлі пропозиція уряду ввести виплату грошових компенсацій у разі затримок соціальних виплат і заробітних плат виглядає, щонайменше дивно. Відповідний законопроект Кабмін схвалив наприкінці січня одночасно із затвердженням бюджету Пенсійного фонду.

 

Інше питання, чи зможуть пенсіонери домогтися перерахунку пенсій через суд - не з вересня, як обіцяє уряд, а, скажімо, хоча б з березня? З огляду на те, що в законі не обмовляється точно дата перерахунку, отримати підтримку суду в такій справі малоймовірно. І це не єдина перешкода.

Джерело МінФін


Версия для печати

Назад к списку