Гаряча телефонна лінія:
(044) 288 21 98
замовити дзвінок

Про маніпуляції працівників територіальних відділень ПФУ

У січні 2020 р до мене звернулась пенсіонерка з проханням перевірити оптимальність розрахунку її пенсії.

     За результатами перевірки виявилось, що у її трудовій діяльності є період до 07.2000 р., заробітна плата за який дає збільшення коефіцієнту зарплати з Кз = 1,18131 на Кз = 1,35863 і відповідно збільшення розміру пенсії на 340,25 грн. у місяць.

     Отримавши інформацію про можливість збільшення її пенсійних виплат вона 11.02.2020 р. звернулася до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) при ГУ ПФУ у областях (далі ВОГ) з заявою про перерахунок пенсії на новому періоді заробітної плати з наданням відповідної довідки про зарплату, яку отримала через Центр надання адміністративних послуг з архівної установи.

     ВОГ приймає заяву і довідку та згідно ч. 1 ст. 40 ЗУ 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» повинно перевірити дані про заробітну плату у довідках  на відповідність даним про заробітну плату у первинних документах нарахування заробітної плати.

     Як запевнили у ПФУ м. Київ по гарячій лінії 0800503753 термін такої перевірки впродовж 30 днів. У складних випадках може бути більшим цього терміну. У нашому варіанті простий випадок - отримання довідки за місцем проживання через Центр надання адміністративних послуг з архівної установи. За результатами перевірки зарплат складається акт, у якому відображаються результати перевірки.

     Але перевірка довідки на відповідність зарплати первинним документам, яку надала до ВОГ пенсіонерка, тривала до 19.10.2020, причому виявилось, що документи пенсіонерки на перевірку не були надані комісії і тільки після втручання самої пенсіонерки шляхом відвідування ВОГ, були передані на перевірку. За результатами цієї перевірки виявилися розбіжності у зарплатах по 4 місяцям.

     Після цього ВОГ надав пенсіонерці інформацію про те, що необхідно узяти нову довідку з виправленими зарплатами і надати її до ВОГ.

     Центр надання адміністративних послуг пообіцяв надати нову довідку до кінця жовтня 2020 р. І тільки у листопаді 2020 р. пенсіонерка надасть до ВОГ нову довідку про зарплату і ВОГ вимагатиме написати нову заяву на перерахунок пенсії з використанням нової довідки та поставити дату подання заяви листопадом 2020 р.

    І увага саме з листопада 2020 р. почали б пенсіонерці виплачувати збільшену на 340,25 грн. пенсію, а не з лютого 2020 р., тобто вона втратила б 340,25 х 9 = 3062,25 грн. пенсійних виплат якби не карантин по COVID-19.

    На жаль такі випадки не поодинокі та відбувалися до карантину і пенсіонери втрачали не одну тисячу гривень пенсійних виплат.

    Завдяки карантину і ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню корона вірусної хвороби» від 17.03.2020 р. № 530-ІХ з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом.

    Будемо сподіватись, що ПФ виплатить пенсіонерці збільшенні пенсійні виплати з лютого 2020 р.

    Звертаючись до Міністерства соцполітики з пропозицією прийняти рішення виплачувати збільшені пенсійні виплати при перерахунках пенсій з дня подання першої заяви на перерахунок пенсії, щоб не було залежності від терміну (9 місяців у нашому прикладі) перевірки ПФ довідок про зарплату на відповідність первинним документам нарахування зарплати, сподіваємось на позитивне вирішення цього питання.

    Крім того просимо звернути увагу Мінсоцполітики і ПФУ, на той факт, що у регіональних ВОГ відмовляють пенсіонерам у прийнятті заяв на розгляд питань їх пенсійного забезпечення, що є порушенням ЗУ «Про звернення громадян» та прийняти відповідні заходи.

    Пенсіонерам, які надають заяви до ПФ про перерахунок пенсій, раджу більш активно контролювати дії працівників ВОГ, звертатися до них лише з письмовими зверненнями і вимагати надання відповідей у встановленні законодавством терміни.

Богданов Віктор Павлович, пенсіонер

27.10.2020


Версия для печати

Назад к списку